Een openbaring voor mij, misschien al bekend onder de kenners; de prachtige Galeries in de Marais (een historische wijk in Parijs waarvan de oudste delen dateren uit de 17e eeuw). En vooral opvallend; de grote aandacht en bewondering hier voor Nederlands ontwerp uit de jaren 50 van de vorige eeuw.

Ik noem namen als Louis Kalff (Philips), Martin Visser ('t Spectrum), Friso Kramer (Ahrend) en fabrikanten als Raak, Elsreijk en Kembo (Gispen). De prijzen zijn vergeleken met die in Nederland exorbitant hoog, maar het moet gezegd; de presentatie is om door een ringetje te halen en er is dan ook echt grote waardering voor dit functionele Nederlandse ontwerp.

Ik sprak een van de galeriehouders (ik volg inmiddels een cursus Frans) en vroeg hem of het moeilijk voor hem was om aan zijn ontwerpen te komen. "Nee hoor", was het antwoord, "Marktplaats".

Tja..... het internet heeft alle grenzen vervaagd en een website als Marktplaats wordt gewoon door onze buren gebruikt voor het vinden van mooie designstukken.

Dus.. mocht je nog een mooie Louis Kalff lamp zoeken op Marktplaats, schrik niet als je wat meer moet betalen. En anders kun je nog altijd naar de Marais in Parijs om de Nederlandse ontwerpen te bewonderen!